Flesvoeding

Flesvoeding
Flesvoeding

Poedermelk, ook wel flesvoeding of kunstmatige  zuigelingenvoeding genoemd, wordt gemaakt van dierlijke en plantaardige  stoffen. In poedermelk zitten alle benodigde voedingstoffen. Deze  stoffen beschermen je kindje niet tegen infecties en ziekten.

Er zijn verschillende merken verkrijgbaar in  de supermarkt, drogisterij en apotheek. Ook zijn er verschillende  soorten voeding. Bijna alle op tijd geboren baby’s beginnen met een  standaardvoeding voor kinderen van 0-6 maanden. Extra aanvulling van  vitamine K is niet nodig als de voeding voor meer dan 50 % uit  kunstvoeding bestaat. Vitamine D geeft u wel 1 maal daags 10 microgram.

Flesvoeding klaarmaken

U kunt flesvoeding het best per fles klaarmaken. Als u flesvoeding klaarmaakt, was dan eerst uw handen.

Gebruik schone flesjes. Spoel direct na het drinken de fles en speen  om met koud water. U kunt de fles en speen later in heet sop goed  schoonmaken. Of doe de fles en speen in de afwasmachine op minimaal 55  graden, op een lang wasprogramma. Zet de fles en speen ondersteboven op  een droge, schone doek te drogen.

Gebruik schoon water. U kunt voor flesvoeding koud kraanwater  gebruiken. De fles kunt u daarna opwarmen met een flessenwarmer, een pan  water of de magnetron. Het is dus niet nodig om het water eerst te  koken.

Het gebruik van warm kraanwater wordt  afgeraden. Metalen van bijvoorbeeld de boiler of de CV kunnen  makkelijker opgenomen worden in warm water. Water dat uit loden  leidingen komt, kunt u beter helemaal niet gebruiken.

Gebruik de juiste hoeveelheid melkpoeder. Het is belangrijk dat u de fles klaarmaakt  volgens de instructie die op de verpakking staat. Doe niet meer poeder  in de fles dan voorgeschreven. Daar wordt uw kind dik van, het kan  moeite krijgen met poepen en het is niet gezond.

Roeren en niet schudden. Om de melkpoeder goed met het water te laten  mengen is het belangrijk om de poeder door het water te roeren of de  fles te zwenken (rustig wenden, keren). Dus niet schudden. Door het  schudden komen er luchtbelletjes in de voeding die bij uw baby voor  krampjes kunnen zorgen.

Flesvoeding bewaren en opwarmen

Klaargemaakte voeding kunt u maximaal 8 uur in  de koelkast bewaren, als de koelkast kouder is dan 4 graden. Maar beter  is het om vlak voor de voeding klaar te maken.

Voel na het opwarmen of de melk niet te warm  is door een druppel uit de fles op uw pols te laten vallen. De  flesvoeding mag niet warmer worden dan 30-35 graden.

Let op: Warm nooit restjes voeding opnieuw op! Daar zitten bacteriën in waar uw baby ziek van kan worden.

Hoeveel flesvoeding drinkt een baby?

Hoeveel flesvoeding (kunstvoeding,  zuigelingenvoeding) uw kind nodig heeft, hangt af van zijn gewicht.  Algemeen geldt in de eerste paar maanden een richtlijn van: 150 ml per  kilo lichaamsgewicht per 24 uur.

De dag van de geboorte zal uw baby 10-20 ml  per keer drinken. De eerste dagen wordt dit per dag opgehoogd naar  ongeveer 70-100 ml per voeding.

Uw kind geeft aan wat het nodig heeft.  Pasgeboren baby’s vragen om de twee of drie uur om een voeding. Van uw  verloskundige of kraamverzorgende krijgt u een richtlijn hoe vaak u uw  kind de fles moet geven. Meestal kom u uit op ongeveer zes tot acht  voedingen per 24 uur. Dit hoeft niet op vaste tijden. De meeste baby’s  willen vooral ’s avonds wat vaker een beetje drinken. Dat kan en is  gezellig. Geef dan op die momenten per keer wat minder in de fles zodat u  uw kind niet teveel geeft.

Uw baby groeit op zijn eigen manier. Ieder  kind heeft een uniek groeipatroon. Let goed op de signalen van uw kind  en stem de hoeveelheid flesvoeding af met het consultatiebureau . Voed  uw kind als het honger heeft.

Uw baby heeft zijn eigen ritme. Een baby hoeft  de fles niet op vaste tijden te drinken. Het is heel gewoon als een  baby soms wat sneller honger heeft en dan weer langer slaapt. Gemiddeld  drinkt een baby elke twee tot vier uur.

Onrust leren herkennen
Niet alle onrust komt door honger. Soms wil  een baby gewoon even bij u zijn, of even sabbelen, of een schone luier.  Neem de tijd de verschillende signalen te leren kennen.

Op de handjes sabbelen
Vanaf acht weken gaan baby’s op hun handjes sabbelen om ze te leren kennen. Dat is geen signaal van honger, maar gewoon spelen.

's Nachts wakker worden
Als een baby van een paar maanden oud ineens  weer ’s nachts wakker wordt, hoeft dat geen teken voor honger te zijn.  Het kan ook zijn dat uw kind veel nieuwe dingen leert of bijvoorbeeld  onrustig is door het wennen aan het kinderdagverblijf.

Opvolgmelk en andere voeding
Van zes maanden tot een jaar hebben kinderen  gemiddeld een halve liter opvolgmelk per dag nodig naast alle andere  voeding. Uw baby eet nu veel gevarieerder en heeft steeds minder  opvolgmelk nodig naarmate hij meer andere voedingsmiddelen eet.

Ontlastingspatroon
Bij flesvoeding is de ontlasting vaster van vorm. De meeste baby’s hebben dagelijks ontlasting.

Borstverzorging en flesvoeding
Als u geen borstvoeding geeft, kunt u wel  borststuwing krijgen. Dit is normaal en u kunt de stuwing verlichten  door zo snel mogelijk na de geboorte uw borsten voldoende steun te  geven. Dit kan met behulp van een stevige goed ondersteunende beha.  Draag de beha zoveel mogelijk en de borsten zo weinig mogelijk aanraakt  om prikkeling van de melkklieren te voorkomen. In geval van pijnlijke  stuwing kunnen ijskompressen verlichting geven. Verpak een ijskompressen  in een washand of gaas. Dit  om irritatie aan de huid te voorkomen.  IJskompressen kunt u zelf maken door nat maandverband in een plastic  zakje in de vrieskast/ -vak te leggen. Alternatieven zijn witte  koolkompressen uit de koelkast of diepvries; deze onttrekken de hitte  aan de borst. Drink voor u de normale hoeveelheid vocht.

Voldoende flesvoeding
Uw baby krijgt genoeg binnen als het  5-6  plasluiers heeft, dagelijks ontlasting een goede groeicurve heeft  en  alert en levendig is. Op het consultatiebureau wordt de groeicurve  bijgehouden en advies gegeven.

Hoe zie je dat uw baby genoeg heeft gedronken?
- Wegdraaien met het hoofdje
- Met de tong wegduwen van de speen
- Niet meer gretig toehappen als de fles opnieuw wordt aangeboden
- Gespreide vingers en tenen
- Bijgeluiden bij het slikken

Soms is een pauze nodig, De fles hoeft niet perse leeg. Genoeg is genoeg.

Het geven van de fles

Om moeder/partner-baby binding te stimuleren  geeft u zelf zo veel mogelijk de fles aan uw baby.  Bloot huid op huid  contact en rooming-in bevordert binding. Zorg voor een rustige omgeving.  Zorg voor een prettige houding voor uzelf en de baby. Neem de tijd voor  het geven van de voeding.

Spenen zijn verkrijgbaar in allerlei soorten  en maten, zodat ze kunnen worden aangepast aan de zuigbehoefte van de  zuigeling. Er zijn ook verschillende vormen van spenen. De acceptatie  van de speen is een persoonlijke keuze van het kind en het kan soms  nodig zijn verschillende spenen uit te proberen. Probeer niet te snel  van speen te wisselen.

Biedt de fles pas aan als de baby zelf  toehapt. De speen in de mond doen zonder dat je kindje daar klaar voor  is, geeft de kans op verslikken en is stressvol voor je kindje.

Let tijdens het voeden goed op of je kind  rustig drinkt. Verslikken en knoeien zijn vaak tekenen dat de melkstroom  te hard gaat. Door een andere manier van de fles aanbieden en / of  andere speen kan je dit proberen op te lossen.

Baby’s die met de fles gevoed worden hebben  ook behoefte aan lichamelijk contact. Zorg voor zoveel mogelijk  huid-op-huid contact. Raak je kindje aan bij de handjes, voetjes,  oortjes. Voeden is een volledig zintuigelijke ervaring.  Neem je kindje  in je armen en wissel het voeden op je linker en rechterarm af. Voeden  is een belangrijk moment voor sociale interactie met je kindje. Maak  oogcontact en praat tegen je kindje.

Flesvoeding meenemen
Neem het poeder en het water apart mee en maak  de voeding pas klaar als je je kind wilt voeden. Neem geen  klaargemaakte flesvoeding mee zonder koeling. De voeding bederft snel op  kamertemperatuur. Je kunt ook kant en klare pakjes flesvoeding kopen.  Deze zijn duurder, maar soms handig als je de deur uit gaat.

Erfelijke aanleg voor overgevoeligheid
tegen voedsel

Als voedselallergie voorkomt in je gezin, bij  jou, je partner of andere kinderen, bestaat er een verhoogd risico dat  je baby er ook last van zal hebben. Moedermelk is de beste voeding voor  kinderen met een verhoogd risico op voedselallergie. Borstvoeding zorgt  ervoor dat het maag-darmkanaal goed groeit en rijpt. Er zitten  immuunstoffen in die zorgen voor meer weerstand. Mocht borstvoeding geen  optie zijn door ziekte of medicatie, of niet lukken, dan kun je starten  of overgaan op ‘hypoallergene flesvoeding’ (kunstvoeding) om het risico  op een koemelkallergie te verkleinen.

Voor meer informatie over flesvoeding klikt u hier voor een verwijzing naar het voedingscentrum.

Flesvoeding
Flesvoeding

Poedermelk, ook wel flesvoeding of kunstmatige  zuigelingenvoeding genoemd, wordt gemaakt van dierlijke en plantaardige  stoffen. In poedermelk zitten alle benodigde voedingstoffen. Deze  stoffen beschermen je kindje niet tegen infecties en ziekten.

Er zijn verschillende merken verkrijgbaar in  de supermarkt, drogisterij en apotheek. Ook zijn er verschillende  soorten voeding. Bijna alle op tijd geboren baby’s beginnen met een  standaardvoeding voor kinderen van 0-6 maanden. Extra aanvulling van  vitamine K is niet nodig als de voeding voor meer dan 50 % uit  kunstvoeding bestaat. Vitamine D geeft u wel 1 maal daags 10 microgram.

Flesvoeding klaarmaken

U kunt flesvoeding het best per fles klaarmaken. Als u flesvoeding klaarmaakt, was dan eerst uw handen.

Gebruik schone flesjes. Spoel direct na het drinken de fles en speen  om met koud water. U kunt de fles en speen later in heet sop goed  schoonmaken. Of doe de fles en speen in de afwasmachine op minimaal 55  graden, op een lang wasprogramma. Zet de fles en speen ondersteboven op  een droge, schone doek te drogen.

Gebruik schoon water. U kunt voor flesvoeding koud kraanwater  gebruiken. De fles kunt u daarna opwarmen met een flessenwarmer, een pan  water of de magnetron. Het is dus niet nodig om het water eerst te  koken.

Het gebruik van warm kraanwater wordt  afgeraden. Metalen van bijvoorbeeld de boiler of de CV kunnen  makkelijker opgenomen worden in warm water. Water dat uit loden  leidingen komt, kunt u beter helemaal niet gebruiken.

Gebruik de juiste hoeveelheid melkpoeder. Het is belangrijk dat u de fles klaarmaakt  volgens de instructie die op de verpakking staat. Doe niet meer poeder  in de fles dan voorgeschreven. Daar wordt uw kind dik van, het kan  moeite krijgen met poepen en het is niet gezond.

Roeren en niet schudden. Om de melkpoeder goed met het water te laten  mengen is het belangrijk om de poeder door het water te roeren of de  fles te zwenken (rustig wenden, keren). Dus niet schudden. Door het  schudden komen er luchtbelletjes in de voeding die bij uw baby voor  krampjes kunnen zorgen.

Flesvoeding bewaren en opwarmen

Klaargemaakte voeding kunt u maximaal 8 uur in  de koelkast bewaren, als de koelkast kouder is dan 4 graden. Maar beter  is het om vlak voor de voeding klaar te maken.

Voel na het opwarmen of de melk niet te warm  is door een druppel uit de fles op uw pols te laten vallen. De  flesvoeding mag niet warmer worden dan 30-35 graden.

Let op: Warm nooit restjes voeding opnieuw op! Daar zitten bacteriën in waar uw baby ziek van kan worden.

Hoeveel flesvoeding drinkt een baby?

Hoeveel flesvoeding (kunstvoeding,  zuigelingenvoeding) uw kind nodig heeft, hangt af van zijn gewicht.  Algemeen geldt in de eerste paar maanden een richtlijn van: 150 ml per  kilo lichaamsgewicht per 24 uur.

De dag van de geboorte zal uw baby 10-20 ml  per keer drinken. De eerste dagen wordt dit per dag opgehoogd naar  ongeveer 70-100 ml per voeding.

Uw kind geeft aan wat het nodig heeft.  Pasgeboren baby’s vragen om de twee of drie uur om een voeding. Van uw  verloskundige of kraamverzorgende krijgt u een richtlijn hoe vaak u uw  kind de fles moet geven. Meestal kom u uit op ongeveer zes tot acht  voedingen per 24 uur. Dit hoeft niet op vaste tijden. De meeste baby’s  willen vooral ’s avonds wat vaker een beetje drinken. Dat kan en is  gezellig. Geef dan op die momenten per keer wat minder in de fles zodat u  uw kind niet teveel geeft.

Uw baby groeit op zijn eigen manier. Ieder  kind heeft een uniek groeipatroon. Let goed op de signalen van uw kind  en stem de hoeveelheid flesvoeding af met het consultatiebureau . Voed  uw kind als het honger heeft.

Uw baby heeft zijn eigen ritme. Een baby hoeft  de fles niet op vaste tijden te drinken. Het is heel gewoon als een  baby soms wat sneller honger heeft en dan weer langer slaapt. Gemiddeld  drinkt een baby elke twee tot vier uur.

Onrust leren herkennen
Niet alle onrust komt door honger. Soms wil  een baby gewoon even bij u zijn, of even sabbelen, of een schone luier.  Neem de tijd de verschillende signalen te leren kennen.

Op de handjes sabbelen
Vanaf acht weken gaan baby’s op hun handjes sabbelen om ze te leren kennen. Dat is geen signaal van honger, maar gewoon spelen.

's Nachts wakker worden
Als een baby van een paar maanden oud ineens  weer ’s nachts wakker wordt, hoeft dat geen teken voor honger te zijn.  Het kan ook zijn dat uw kind veel nieuwe dingen leert of bijvoorbeeld  onrustig is door het wennen aan het kinderdagverblijf.

Opvolgmelk en andere voeding
Van zes maanden tot een jaar hebben kinderen  gemiddeld een halve liter opvolgmelk per dag nodig naast alle andere  voeding. Uw baby eet nu veel gevarieerder en heeft steeds minder  opvolgmelk nodig naarmate hij meer andere voedingsmiddelen eet.

Ontlastingspatroon
Bij flesvoeding is de ontlasting vaster van vorm. De meeste baby’s hebben dagelijks ontlasting.

Borstverzorging en flesvoeding
Als u geen borstvoeding geeft, kunt u wel  borststuwing krijgen. Dit is normaal en u kunt de stuwing verlichten  door zo snel mogelijk na de geboorte uw borsten voldoende steun te  geven. Dit kan met behulp van een stevige goed ondersteunende beha.  Draag de beha zoveel mogelijk en de borsten zo weinig mogelijk aanraakt  om prikkeling van de melkklieren te voorkomen. In geval van pijnlijke  stuwing kunnen ijskompressen verlichting geven. Verpak een ijskompressen  in een washand of gaas. Dit  om irritatie aan de huid te voorkomen.  IJskompressen kunt u zelf maken door nat maandverband in een plastic  zakje in de vrieskast/ -vak te leggen. Alternatieven zijn witte  koolkompressen uit de koelkast of diepvries; deze onttrekken de hitte  aan de borst. Drink voor u de normale hoeveelheid vocht.

Voldoende flesvoeding
Uw baby krijgt genoeg binnen als het  5-6  plasluiers heeft, dagelijks ontlasting een goede groeicurve heeft  en  alert en levendig is. Op het consultatiebureau wordt de groeicurve  bijgehouden en advies gegeven.

Hoe zie je dat uw baby genoeg heeft gedronken?
- Wegdraaien met het hoofdje
- Met de tong wegduwen van de speen
- Niet meer gretig toehappen als de fles opnieuw wordt aangeboden
- Gespreide vingers en tenen
- Bijgeluiden bij het slikken

Soms is een pauze nodig, De fles hoeft niet perse leeg. Genoeg is genoeg.

Het geven van de fles

Om moeder/partner-baby binding te stimuleren  geeft u zelf zo veel mogelijk de fles aan uw baby.  Bloot huid op huid  contact en rooming-in bevordert binding. Zorg voor een rustige omgeving.  Zorg voor een prettige houding voor uzelf en de baby. Neem de tijd voor  het geven van de voeding.

Spenen zijn verkrijgbaar in allerlei soorten  en maten, zodat ze kunnen worden aangepast aan de zuigbehoefte van de  zuigeling. Er zijn ook verschillende vormen van spenen. De acceptatie  van de speen is een persoonlijke keuze van het kind en het kan soms  nodig zijn verschillende spenen uit te proberen. Probeer niet te snel  van speen te wisselen.

Biedt de fles pas aan als de baby zelf  toehapt. De speen in de mond doen zonder dat je kindje daar klaar voor  is, geeft de kans op verslikken en is stressvol voor je kindje.

Let tijdens het voeden goed op of je kind  rustig drinkt. Verslikken en knoeien zijn vaak tekenen dat de melkstroom  te hard gaat. Door een andere manier van de fles aanbieden en / of  andere speen kan je dit proberen op te lossen.

Baby’s die met de fles gevoed worden hebben  ook behoefte aan lichamelijk contact. Zorg voor zoveel mogelijk  huid-op-huid contact. Raak je kindje aan bij de handjes, voetjes,  oortjes. Voeden is een volledig zintuigelijke ervaring.  Neem je kindje  in je armen en wissel het voeden op je linker en rechterarm af. Voeden  is een belangrijk moment voor sociale interactie met je kindje. Maak  oogcontact en praat tegen je kindje.

Flesvoeding meenemen
Neem het poeder en het water apart mee en maak  de voeding pas klaar als je je kind wilt voeden. Neem geen  klaargemaakte flesvoeding mee zonder koeling. De voeding bederft snel op  kamertemperatuur. Je kunt ook kant en klare pakjes flesvoeding kopen.  Deze zijn duurder, maar soms handig als je de deur uit gaat.

Erfelijke aanleg voor overgevoeligheid
tegen voedsel

Als voedselallergie voorkomt in je gezin, bij  jou, je partner of andere kinderen, bestaat er een verhoogd risico dat  je baby er ook last van zal hebben. Moedermelk is de beste voeding voor  kinderen met een verhoogd risico op voedselallergie. Borstvoeding zorgt  ervoor dat het maag-darmkanaal goed groeit en rijpt. Er zitten  immuunstoffen in die zorgen voor meer weerstand. Mocht borstvoeding geen  optie zijn door ziekte of medicatie, of niet lukken, dan kun je starten  of overgaan op ‘hypoallergene flesvoeding’ (kunstvoeding) om het risico  op een koemelkallergie te verkleinen.

Voor meer informatie over flesvoeding klikt u hier voor een verwijzing naar het voedingscentrum.

UMC Utrecht

Bekijk hier alle publicaties die over en door het UMC Utrecht gemaakt zijn.
Volledig scherm